Leyton House

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED
STRUCTURAL AWARD WINNER

Location: London

Architect: McMahon Architecture

Structural engineer: James Frith Limited

Basement construction: Abtech Basements

Basement Fit out, Ground Floor & First Floor Construction: Refab Build Limited

Windows & doors: Cambridge Joinery Limited

First floor integrated dressing room joinery & doors: Grovecourt

Wood supplier: Southgate Timber

Species: Siberian larch, Douglas fir, WBP plywood

Photograph: ©FernandoManoso

Leyton House sits on a narrow site at the end of a 1960’s terrace that straddles two Victorian streets. The brief was to maximise the potential of the infill site, creating a space to live and work that suits the client’s current requirements but also has the potential to adapt and grow. Budget constraints meant materials were carefully chosen and the project is defined by its elemental nature. Internally, a palette of concrete, brick and timber softens as progress is made from public to private. Exposed timber construction and careful detailing celebrate craftsmanship and limit the need for expensive finishes and linings. The house is composed of a brick plinth at street level with a finely detailed timber frame structure above. The simple form is completed by a sculptural brick chimney. Externally, the form is subtlety articulated across the site. A setback between ground and first floors allows a rooflight to extend along the length of the living area. Standard C24 timber joists are exposed internally, which modulate light and creating shadows. Natural wood fibre panels are set between the exposed joists regulating the atmosphere and creating a soft acoustic. Street facing external windows are screened for privacy. Doors and windows are made from Douglas fir to complement the external larch cladding. Larch board on board timberwork at first floor level is finished in white oil, creating a unified composition. A top lit timber staircase opens up to allow light to wash throughout. Bespoke birch plywood furniture and doors have been designed to complete the first-floor master dressing room.