Lockerbie Sawmill

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED
STRUCTURAL AWARD WINNER

Location: Lockerbie, Scotland

Architect: Konishi Gaffney Architects

Client: James Jones & Sons Ltd

Structural engineer: Entuitive

Main contractor & joinery: David Hardie Engineering

Wood supplier: James Jones & Sons Ltd

Timber cladding & flooring: Russwood

M&E: Irons Foulner

Project manager: Asher Associates

Species: Douglas fir, larch, spruce, oak (all UK), glulam (Austria), JJI (Sweden/UK)

Lockerbie Sawmill comprises new offices and visitor meeting rooms for the flagship mill of the UK’s largest sawmiller. Almost entirely erected from the sawmiller’s own products, the building acts as a demonstration project that minimises the use of steel and maximises timber. Glulam beams and structural I-beams are used in the walls, floors, and roof, while an unprocessed tree trunk provides loadbearing support to the backbone of the building. The structure takes the form of two offset pitched volumes: a single storey office wing and a two-storey volume housing the reception, meeting rooms, and conference space above raised to give panoramic views across the timber yard. The walls are an innovative double-leafed, offset structure, that use proprietary timber JJI joists to minimise cold bridges. Douglas Fir has been extensively used in the interior for its stability and characteristic pink hue. The pitched roofs feature slim, closely centred Douglas fir rafters that bring rhythm and warmth to the spaces. Externally, the building is clad with vertical, black-stained larch on the lower storey and horizontal natural finish larch on the upper storey. The Anthrazinc roof and black aluminium windows place the spotlight on the natural materials. Inside, the material palette is restrained, featuring white plaster, black framed doors, and whitewashed oak flooring. The glazed link that connects the new and existing buildings is formed from repetitive timber mullions and roof joists.