St John Street

GOLD AWARD
WINNER
HIGHLY COMMENDED
STRUCTURAL AWARD WINNER

Location: London

Architect: Emil Eve Architects

Main contractor: Tuga Contractors

Joinery: Harbour Joinery Workshop

Species: European oak, birch ply (Lativa), Accoya

The client acquired this large Victorian apartment as an empty shell. The space consisted of an industrial palette of exposed brickwork walls and columns and board-marked concrete ceiling slab. The apartment has been reimagined as a warm, inviting home whilst retaining the building’s industrial character. A series of contemporary interventions are distinct from the existing building fabric. The apartment opens directly into the library space, a rectangular room lined entirely in solid oak joinery. Bookshelves and hidden storage have been incorporated within a precisely calibrated array of vertical and horizontal elements. Large format terrazzo tiles pick up the warm oak tones and align with the joinery panelling. The library’s thick timber lining contains deep entrances into connecting spaces. Shifts in floor surface occur at these thresholds, delineating a change in atmosphere and function, with oak chevron parquet in the living and sleeping spaces and a lighter terrazzo tile in the bathroom. Sliding oak pocket doors enable these doorways to be opened fully, creating lateral views from one end of the apartment to the other, through the timber library interior. When closed, the area becomes a contained room, a book-lined sanctuary at the heart of the home. A palette of lime-washed birch plywood, set against the richer oak parquet flooring, continues in the dressing room and bedrooms in the form of storage elements and a slatted bedhead and window seat. Carefully calibrated and crafted joinery runs throughout the apartment.